O financie z programu ENPI môžu inštitúcie žiadať do 26. októbra

08.07.2010 Prešov

Prešov 8. júla (TASR) – Dovedna 14 miliónov eur je vyčlenených na podporu projektov cezhraničnej spolupráce v rámci 2. výzvy programu ENPI (European Neighbourhood and partner instrument) ...
Ako dnes uviedla pre TASR Lenka Karnižová z oddelenia cezhraničnej spolupráce Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), projekty zamerané na oblasť rozvoja podnikania, turizmu, ochrany životného prostredia, kultúry a športu je potrebné predložiť do 26. októbra tohto roka. Oprávneným žiadateľom sú inštitúcie pôsobiace na území Prešovského a Košického kraja. Zásadnou podmienkou je, aby jedným z partnerov zámeru bol zástupca z Ukrajiny.
\"V súvislosti s administráciou projektov a možnosťami čerpania finančných zdrojov sa v Prešove uskutočnil informačný deň, kde boli prezentované zmeny, ktoré sa udiali oproti podmienkam 1. výzvy. Podobné stretnutia s potenciálnymi záujemcami sa budú konať od 21. júla v Humennom, Bardejove a Starej Ľubovni, \" uviedla Karnižová. Dodala, že PSK je zapojený do realizácie programu ako vysunuté pracovisko Spoločného technického sekretariátu, ktoré je nápomocné pre žiadateľov pri príprave projektov.
Karnižová konštatovala, že v programe je pre spomínané štyri krajiny na cele obdobie alokovaných viac ako 68 miliónov eur. V rámci 1. výzvy bolo v minulom roku podaných spolu 148 žiadostí v sume viac ako 13,3 milióna eur. Najväčší záujem bol o opatrenia: Rozvoj cestovného ruchu, Ochrana životného prostredia a budovanie kultúrnych centier v pohraničných oblastiach, prípadne prezentácia kultúrneho dedičstva.
Výhodou tohto programu je to, že úspešnému žiadateľovi sa poskytujú zálohové platby až do výšky 80 percent. Predkladateľ projektu zo Slovenska potrebuje na spolufinancovanie zabezpečiť len päť percent z celkovej schválenej sumy, pretože 90 percent poskytujú zdroje ENPI a zvyšných päť percent štátny rozpočet.
 

Vyberte región

mark